16 Μαΐου 2018

Δεν υποχρεούνται σε ΚΤΕΟ τα τροχοφόρα της Σαμοθράκης από την 20-5-2018



Την 10/1/2018 Είχα δημοσιεύσει την παρακάτω ανακοίνωση στο βλογκ μου. Αναμέναμε λοιπόν την διευκρινιστική εγκύκλιο για την έναρξη της ισχής της εξαίρεσης και της Σαμοθρακης απο την υποχρέωση να περνούν τα τροχοφόρα της τον περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

ΚΤΕΟ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Σύμφωνα με τις συνεννοήσεις μου με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτήν την στιγμή για το νησί μας ισχύουν τα εξής:
-          Ψηφίστηκε νόμος και βγήκε και η αντίστοιχη ΚΥΑ (Υπουργική Απόφαση) το 2017 που εξαιρεί τα μηχανοκίνητα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) από την υποχρέωση να περνούν ΚΤΕΟ εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νησί μας και εφόσον το νησί μας είναι μικρότερο των 5.000 κατοίκων. Η Σαμοθράκη πληροί αυτές τις προυποθέσεις. Εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα οχήματα που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία κ.λ.π.
-          Τα μηχανοκίνητα οχήματα στην Άδεια Κυκλοφορίας τους θα πρέπει να έχουν έδρα τους την Σαμοθράκη. (Αν δεν έχουν μπορούν να την αλλάξουν με την διαδικασία που προβλέπεται).
-          Επειδή τόσο στον σχετικό νέο νόμο που ψηφίστηκε, στις σχετικές εγκυκλίους  καθώς επίσης και στην σχετική απόφαση δεν ορίστηκε σαφής ημερομηνία εφαρμογής, ισχύει η ημερομηνία εφαρμογής του προηγούμενου νόμου που λήγει στις 20 Μαίου του 2018. Για τον λόγο αυτό με νέα εγκύκλιο θα οριστεί ημερομηνία εφαρμογής από την ημερομηνία αυτή.
-          Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του κ. Λάτινου της Γενικής Δ/νσης οχημάτων
και εγκαταστάσεων του Υπουργειου Υποδομών κ΄ Μεταφορών που μίλησα μαζί του σήμερα, ήδη έχει ετοιμαστεί η σχετική εγκύκλιος και είναι προς υπογραφή (θα ορίζει δηλαδή έναρξη εφαρμογής από την 20-5-2018).
-          Τις παραπάνω πληροφορίες έχω συζητήσει και επιβεβαιώσει και με τον προιστάμενο του μηχανολογικού της Αλεξ/πολης κ. Δ. Τσακίρη.
-          Προσοχή όταν ισχύσει ο νόμος για τα την εξαίρεση των μηχανοκίνητων οχημάτων της Σαμοθράκης θα αφορά την κίνησή τους μόνο στο νησί.
-          Τέλος,  κατόπιν συνεννόησής μου με τον κ. Φ. Μανούση της ΣΑΟΣ,  μου υποσχέθηκε ότι θα παραταθεί η διευκόλυνση των κατοίκων της Σαμοθράκης για το διάστημα μέχρις της εφαρμογής του νόμου,  ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να μεταφέρουν τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλά τους για τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ με 1 (ένα) εισιτήριο με την προυπόθεση ότι η μετακίνηση θα γίνεται την ίδια μέρα (π.χ. Πέμπτη μετάβαση πρωί και επιστροφή απόγευμα). Δηλαδή θα βγάζουν εισιτήριο μόνο για να πάνε και στην επιστροφή θα πηγαίνουν στην έκδοση τω εισιτηρίων στο Λιμάνι και δείχνοντας το εισιτήριο της ίδιας μέρας από Σαμοθράκη και το πιστοποιητικό της ίδιας μέρας του ΚΤΕΟ δεν θα πληρώνουν επιστροφή. Η ΣΑΟΣ θα εκδώσει άμεσα σχετική Ανακοίνωση.
*** Τέλος θερμή παράκληση προς την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού μας να επιδείξουν την δέουσα κατανόηση και ανοχή μέχρις την 20/5/2018 που θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος.
Σπιτάλας Βασιλης
Κάτοικος Σαμοθράκης
Τηλ. 2551095214 - 6974949838
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Σας κοινοποιώ παρακάτω την νέα Εγκύκλιο που ρυθμίζει την εξαίρεση της υποχρέωσης ΚΤΕΟ των τροχοφόρων της Σαμοθράκης που θα ισχύει από 20 Μαιού.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Παπάγου 27 / 4 / 2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 
Αριθμ. πρωτ. : 4019/41 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αναστάσεως 2 & Ι.Τσιγάντε 
Προς: Πίνακας Αποδεκτών Τ.Κ. : 101 91 Παπάγου Πληροφοριες : Ε. Κατσαγούνος Τηλεφωνο : 213 1308613 Fax : 210 6508481 E-mail : e.katsagounos@yme.gov.gr

Θέμα: Εφαρμογή της οδηγίας 2014/45/ΕΚ «Περιοδικός τεχνικός έλεγχος μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους σε συμμόρφωση με την οδηγία 2014/45/ΕΚ και κατάργηση της οδηγίας 2009/40/ΕΚ» Σχετ. : α) Η αρ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) (ΑΔΑ:71Ι0465ΧΘΞ-ΔΚΘ) κ.υ.α. β) Το αρ. πρωτ. 57175/3909/8-8-2017(ΑΔΑ:ΩΓΞΧ465ΧΘΞ-ΘΙΥ) έγγραφό μας Σε συνέχεια του β) σχετικού εγγράφου μας με το οποίο σας γνωστοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της οδηγίας 2014/45/ΕΚ σχετικά με τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, σας γνωρίζουμε ότι με την νέα κ.υ.α. εναρμόνισης οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) από 20 Μαΐου 2018 εξαιρούνται της υποχρέωσης για περιοδικό τεχνικό έλεγχο - πλην των οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ADR) - τα οχήματα των υπόλοιπων κατηγοριών, τα οποία έχουν ταξινομηθεί και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μικρά νησιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν σ’ αυτά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου ή Κινητές Μονάδες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΜΤΕΟ) [παρ.2δ του άρθρου 3 της (α) σχετ. κ.υ.α.] Προς αποσαφήνιση των παραπάνω σας γνωρίζουμε τα εξής : α) Μικρά νησιά νοούνται αυτά που περιγράφονται στο σημείο 17 του άρθρου 4 της προαναφερόμενης κ.υ.α. β) Η ανωτέρω εξαίρεση αφορά τα οχήματα που στην άδεια κυκλοφορίας τους αναφέρεται σαν έδρα ή τόπος κατοικίας το μικρό νησί. γ) Όχημα που στην άδεια κυκλοφορίας του αναφέρεται σαν έδρα ή τόπος κατοικίας το μικρό νησί και για οποιοδήποτε λόγο κυκλοφορήσει εκτός του μικρού νησιού σε περιοχή που υφίσταται τεχνικός έλεγχος, υπόκειται σε τεχνικό έλεγχο. δ) Όχημα που στην άδεια κυκλοφορίας του αναφέρεται σαν έδρα ή τόπος κατοικίας το μικρό νησί και μεταβιβάζεται σε περιοχή που υφίσταται τεχνικός έλεγχος, υπόκειται σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο πριν την ταξινόμησή του, εφόσον το όχημα έχει την υποχρέωση βάσει της θεσμοθετημένης συχνότητας τεχνικού ελέγχου [εφαρμογή έχει η διάταξη της αριθμ. οικ. Α 36348/3425/2013 (Β’ 2224) ] περί έκδοσης άδειας ‘’ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ’’. Το αντίθετο δεν ισχύει. ε) Από λήψεως της παρούσας καλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών της Χώρας, όπως τροποποιήσουν ισχύοντα προγράμματα πρόσκλησης για τεχνικό έλεγχο οχημάτων, ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ 2 προκειμένου από 20/5/2018 να εφαρμόζεται η προαναφερόμενη εξαίρεση, με ενημέρωση των αρμοδίων για τον έλεγχο οχημάτων, υπηρεσιών.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΡΔΑΣ


****** Σημείωση: Τηλεφώνησα σήμερα στο ΚΤΕΟ Αλεξ/πολης 2551052010 και διασταύρωσα την ισχύ της παραπάνω εγκυκλίου. Μάλιστα στην ερώτησή μου "έχω τροχοφόρο που βαρύνεται με πρόστιμα γιατί δεν το έφερα για έλεγχο στο παρελθόν, τα πρόστιμα ισχύουν";
Η απάντηση ήταν ΟΧΙ.

1 σχόλιο:

  1. Σε ότι αφορά αν εξακολουθούν να ισχύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά μας που έχουμε συνάψει πριν την νέα οδηγία και που ισχύει πλέον από την 20 Μαίου του 2018, στην απάντησή της η δική μου Ασφαλιστική Εταιρεία απάντησε ως εξής: "εμείς ασφαλίζουμε κάθε φορά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γιαυτό αφού έτσι ορίζει πλέον ο νόμος αυτόν εφαρμόζουμε". Σπιτάλας Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή